Aer vrem, dar copaci n-avem!
Asociația Martirii Ultimelor Zile inițiază proiectul "Aer vrem, dar copaci n-avem!" prin care dorim să facem un apel către toți cei interesați de viața lor și a copiilor lor. Este foarte bine știut faptul că România suferă la capitolul floră și foarte puțini realizează cât este de gravă situația.
Un hectar de pădure de conifere captează anual 50-60 tone de dioxid de carbon și eliberează, în același timp, 25-30 tone de oxigen.
„O țară devine cu atât mai săracă în apă, cu cât defrișează mai multe păduri" - spunea marele naturalist Buffon.
Și este adevărat !!!
Nu mai tăiați copaci, ci haide-ți să plantați! Alătură-te nouă și învinge ignoranța!
Proiectul "Aer vrem, dar copaci n-avem!" vizează după cum spune și numele, o șansă de a reface și a sprijini natura care ne oferă tot ce este mai bun pentru viață.
Pentru a trăi ai nevoie de 3 lucruri esențiale:
1. aer (fără aer un om poate trăi aproximativ 2 minute),
2. apă(fără apă un om poate rezista aproximativ o săptămână),
3. hrană (fără hrană un om poate supraviețui 40 de zile).
Prin implicarea celor ce au înțeles cât de important este aerul pentru viață, vă solicităm ajutorul pentru a putea reîmprospăta aerul pe care îl respirăm și pentru a fortifica mediul natural.
De ani de zile auzim atât de des despre cauzele schimbărilor climatice, încât nu ne-am dat seama că există soluţii simple, practice, care pot încetini această problemă din ce în ce mai gravă prin:
1. Plantare de copaci și plante,
2. Reciclarea și sortarea gunoiului,
3. Reducerea de emisii ale noxelor (alegerea unui alt mijloc de transport - ex. bicicleta, role),
4. Limitarea consumului de energie electrică,
5. Consumul responsabil.
Rolul pădurilor în schimbările climatice
Pădurile din toată lumea aduc numeroase beneficii importante. Pădurile adăpostesc peste jumătate din speciile care trăiesc pe pământ, ajută, de asemenea, la încetinirea încălzirii globale, prin stocarea şi reţinerea carbonului, sunt surse de produse lemnoase ajută la reglarea căderilor de precipitaţii, sunt surse esenţiale de hrană şi apă şi aduc în acelaşi timp enorme avantaje estetice, spirituale şi de agrement pentru milioane de oameni.
Ca depozite globale importante de carbon, pădurile joacă un rol fundamental în influenţarea climei Pământului. Plantele şi solurile din păduri conduc ciclul global al carbonului prin reţinerea dioxidului de carbon în fotosinteza şi eliberarea lui în respiraţie. Deşi reţinerea de carbon prin fotosinteză descreşte la un moment dat pe măsură ce copacii îmbătrânesc, multe păduri mature continuă să reţină carbonul în sol.
Cu toate acestea, în multe părţi ale lumii, pădurile sunt defrişate rapid în scopuri agricole sau pentru păşuni, utilizate şi exploatate în mod abuziv, şi degradate de incendiile produse de oameni. Când pădurile sunt degradate sau defrişate, carbonul stocat de acestea este eliberat înapoi în atmosferă prin respiraţie, ajungând astfel să contribuie în mod clar la carbonul din atmosferă. Defrişările pădurilor tropicale sunt responsabile pentru aproximativ 20% din emisiile totale de dioxid de carbon cauzate de om şi sunt o cauză esenţială care duce la dispariţia speciilor care trăiesc în aceste păduri.
Pădurile şi măsurile de utilizare a solului au posibilitatea de a reduce emisiile de carbon cu echivalentul a 10-20% din emisiile previzionate de combustibilii fosili până în 2050.
Toată lumea vorbeşte despre acestă problemă, dar foarte puțini fac ceva în acest sens!